Hvordan laver man et moodboard?

Et moodboard er en visualisering af et produkt, projekt eller et koncept du gerne vil udvikle. Mange designere bruger det til at forstå deres kunders behov og stil, inden man opstarter en designfase og går i gang med logo og hjemmeside.

Jeg bruger selv moodboards når jeg udarbejder branding sammen med en kunde. Her opsætter jeg 3 moodboards, som min kunde kan vælge mellem og finde den retning og visualisering, som føles mest rigtig for dem. Det er altså et super godt værktøj, til at give hinanden en forståelse af hvad ens stil er.

Hvornår skal du lave et moodboard?

Et moodboard er som sagt et kanon værktøj til at visualisere noget! Derfor er det nødvendigvis ikke kun grafikere, som bruger dem. Hvis du fx er vild med boligindretning og skal lave om derhjemme, eller du overvejer at skifte stil i din gaderobe, så kan du altså starte der, og nemmere spore dig ind på hvad du skal gå efter.

Du kan fx bruge det til at finde ud af om din virksomhed / indretning / gaderobe skal være:

– Moderne og stilren
– Sjov og farverig
– Rolig og jordnær

Et moodboard kan både være fysisk, opsat som fx en kollage med printede billeder, farveprøver, stof og udklip. Eller det kan være digitalt med billeder, typografier, farvepaletter og hvad du ellers kan finde på fx Pinterest, som er den platform jeg ofte bruger til mine moodboards.

Programmer

Der er mange forskellige programmer man kan bruge, til at opsætte et digitalt moodboard. Det eneste det handler om er egentlig at du kan importere billedfiler, og flytte rundt på dem.

Jeg bruger selv enten Adobe XD eller Photoshop til at opsætte moodboards, men har du ikke Adobes programmer på din computer, er her en liste over andre gratis programmer du kan bruge:

– Canva
– Figma
– Paint (but why not!?)

Sådan laver du et moodboard

Når du gerne vil lave et moodboard er der nogle forskellige faser du skal igennem. Her beskriver jeg hvordan en proces ofte ser ud, når du arbejder med digitale moodboards og visualiseringer:

  1. Tænk over hvad du gerne vil visualisere. Er det indretning af dit soveværelse, din nye hjemmeside eller din sommer gaderobe?
  2. Hvad er temaet, stemningen – eller dit “mood”? Vil du gerne genskabe følelsen af strand, et luksus hotel, en gåtur i skoven eller en buket nyplukkede blomster? Slip din fantasi løs, og tænk på ting du holder af, og er relevante til temaet.
  3. Gå på opdagelse og find en masse billeder, skrifttyper, illustrationer eller farvepaletter. Gem alt du falder over, som tiltrækker din opmærksomhed ned i en mappe på din computer. Det er ligemeget om det er 15 eller 50 billeder.
  4. Åben det program du bruger til at lave dit moodboard, og upload alle dine billeder hertil. Det er måske ikke alle billederne du skal bruge, så prøv og kig på dem når de er samlet foran dig, og vælg dem ud som virkelig taler til dig, og rammer det udtryk og den følelse du ønsker. Hvis du har for mange billeder kan det måske blive lidt rodet, og for få kan måske være svært at give indtrykket, så vælg fx de 5-10 billeder, og 3-5 farver du er gladest for. Men det er helt op til dig.
  5. Sammensæt dit moodboard ved at eksperimentere med placeringer, og brug gerne flere elementer fx både billeder, farver, teksturer, materialer mm. Der er ingen regler for hvordan et moodboard skal se ud, så du kan altså både stille det op ved siden af hinanden, eller ovenpå hinanden på kryds og tværs. Det vigtigste er at du bliver inspireret, og føler du har fanget den stemning og visualisering du havde i hovedet da du startede.

Mit moodboard

Hvis jeg skulle lave et moodboard lige nu, og det jeg gerne ville visualisere var en ny indretning af mit soveværelse. Så ville jeg gerne skabe en rolig og mild stemning, som et stille hav og skyer uden vind. Farverne skulle være beroligende, og følelsen måtte gerne være , luftig, frisk og skov-agtig, men samtidig komfortabel og luksuriøst.

Til at finde billeder ville jeg kigge på Pinterest, Unsplash eller Pexels, og søge på forskellige ting jeg værdsætter; fx planter, skyer, havet, solskin, ro osv. Så gemmer jeg alle billederne ned på min computer, og sammensætter dem til et moodboard i Adobe XD, hvor jeg også tilføjer elementer som fx farver og en plakat lige som her. (se resultatet nedenfor)

Spørgsmål

Jeg håber denne guide var behjælpelig, men hvis du stadig sidder med spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte mig. Det kan du gøre lige her, eller på mail hej@kantdesignstudie.dk

Tak fordi du læste med. Vi ses!